Tak jak mówiłam, uwielbiam makarony, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moją (kolejną) ulubioną wersją. W rolach głównych indyk, pomidory i makaron gryczany firmy Bezgluten. Danie szybkie, lekkie, zdrowe i sycące :)
Składniki na 2 porcje:
1 puszka pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 g mielonej piersi z indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
zioła (np. bazylia, zioła prowansalskie, tymianek)
makaron
opcjonalnie mozzarella
Zaczynamy od makaronu. gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy na talerz, polewamy sosem. (Muszę wtrącić, że ostatnio stałam się wierną fanką makaronu gryczanego, pycha!)
W międzyczasie, kiedy woda na makaron się gotuje, do osobnego rondelka wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę blanszujemy, dodajemy czosnek oraz doprawione solą i pieprzem mięso mielone. Oczywiście najlepsze jest to mielone samodzielnie!
Wszystkie składniki mieszamy, kiedy widzimy, że indyk zrobił się biały dolewamy pomidory i przecier. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ulubionymi ziołami. Dolewamy kilka łyżek wody, w której gotuje się makaron, żeby lekko zagęścić sos. Jeśli lubicie bardzo gęsty, gotujcie go dłużej, tak by woda odparowała.
Większość osób lubi sos pomidorowy posypany serem, dlatego zamiast żółtego polecam dodać kilka kosteczek mozzarelli. I to tyle, nic skomplikowanego!
Smacznego i do następnego :)
Polecam zamiast mozarellą sypnąć parmezanem, będzie bardziej po włosku, a dokładniej neapolitańsku. Można też pecorino, równie dobre.
OdpowiedzUsuńSlowNinja