Mam wyrzuty sumienia, że tak rzadko ostatnio piszę, ale jakoś tak ciągle czasu brak. Mam nadzieje, że gdy sezon wakacyjny, (czyt. piękny i słoneczny), się skończy znajdę parę chwil, by wynagrodzić takie braki.
Tymczasem jednak chciałam podzielić się z Wami pyszną sałatką z cukinią i marchewką. W końcu sezon na cukinie w pełni, a więc można śmiało wykorzystać. Zwłaszcza, że sałatka jest dość syta i idealnie nadaje się na lekką kolację.
Jak zwykle, zdjęcia sałatek mało apetyczne, ale mimo wszystko gorąco polecam...
Składniki na dużą miskę:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
2 pomidory
cukinia
sałata dowolna (polecam roszponkę lub lodową)
sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek
Zaczynamy od kaszy. Gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Marchewkę kroimy w talarki.
Cukinie natomiast w 0,5cm plasterki (nie podaję ilości, bo trudno powiedzieć jaka duża cukinia Wam się trafi, a więc dodajemy wedle uznania. Oczywiście jeśli cukinia jest duża, to jeden plasterek dzielimy na 4 części:)).
Warzywa wrzucamy na patelnie z odrobiną masła i podsmażamy, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Następnie kroimy pomidory i wrzucamy je do miski. Dodajemy sałatę, przestudzone warzywa i kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy octu balsamicznego i oliwy, około 4-5 łyżek każda. Mieszamy. Jeśli uznacie, że sałatka po wymieszaniu jest za sucha, dolejcie octu lub oliwy.
To by było na tyle... Smacznego;)
Mmm sałatka pyszna odkąd mnie poczęstowałaś jem ją bardzo często, polecam!
OdpowiedzUsuńJulia