Zbliżają się święta, niestety przy poprzednich nie bardzo miałam okazję podzielić się przepisami. Teraz postanowiłam się zrehabilitować i wrzucić przepis na bezglutenową babkę piaskową, która króluje na niejednym stole.
Składniki:
2 jaja
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być troszkę więcej)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Balviten
Lukier:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na kogel mogel z cukrem. Następnie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, miksujemy. Wystudzony tłuszcz wlewamy cienkim strumyczkiem do masy cały czas mieszając, na koniec dodajemy sok z cytryny. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i partiami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy, uważając, żeby piana nie opadła.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Baba będzie gotowa kiedy się zrumieni, a jej brzegi będą odchodzić od formy.
Kiedy baba przestygnie, możemy zrobić lukier. W szklance ucieramy cukier puder z cytryną, jeśli wydaje wam się za rzadki dodajcie cukru, jeśli za gęsty, więcej soku. Lukier ma być dosyć gęsty, żeby ładnie pokrył ciasto.
Myślę, że taka baba nie ma się czego wstydzić przed innymi ;)
Smacznego;)
Lubię takie cytrynowe baby..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńnigdy u Ciebie nie bylam,ale zaciekawil mnie blog,bo ostatnio czytam sporo o wypiekach i nie tylko bezglutenowych,bede tu czesciej zagladac,piekna babka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam częściej:) mam nadzieję, że znajdziesz tutaj coś dla siebie:)
Usuńktoś robił tą babkę? ja sie za nią zabrałam i niestety po wlaniu rozpuszczonego wystudzonego masła zrobiła się plastelina ...
OdpowiedzUsuńjakie są wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) muszę spróbować koniecznie !! :)
OdpowiedzUsuń