piątek, 5 kwietnia 2013

Co z tą wódką? czyli bezglutenowo o alkoholu...

Pamiętam początki diety i wyjścia do knajpy... piwa nie wolno, wódki nie wolno, więc czego się napić oprócz wody mineralnej?;) 
Zrobiłam nawet ściągę, którą notabene dalej noszę w portfelu. Ściąga zawierała nazwy dozwolonych alkoholi i nazwy drinków z jednej knajpy, które zawierały dozwolone produkty. Oczywiście nie zabrakło informacji o alkoholach niedozwolonych. 
Zabawnie musiało wyglądać, kiedy przeglądałam menu wraz z moją ściągą i kombinowałam co wybrać. Jeszcze lepiej było kiedy drinka zamawiałam i chciałam o coś zapytać! oczywiście patrzyli jak na idiotkę:) 

Ale do rzeczy... na początku chciałam zaznaczyć, że jakimś wybitnym znawcą tematu nie jestem, a więc wszystko co napiszę to zbiór informacji znalezionych na naszym forum, wiadomości usłyszane na konferencji, oraz wyniki badań przeprowadzonych przez stowarzyszenie, które dokładnie można obejrzeć tutaj! Jeśli macie w tej kwestii coś do powiedzenia to zachęcam, chętnie sama dowiem się czegoś nowego:)

Dosyć istotna dla nas informacja jest taka: 
"Producenci uważają, że białka a także ich fragmenty są związkami nielotnymi i nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej" (celiakia.pl)

Dozwolone
Wynikało by z tego, że spokojnie możemy napić się czystej wódki. Co niestety nie zmienia faktu, że ja i tak mam przed tym stracha:)
Zadowala mnie jednak wynik badań z których dowiadujemy się, że dozwolona jest wódka Żołądkowa Gorzka, Żubrówka, Lubelska Wiśniówka, Advokat, wszystkie firmy Polmos (z różnych miast:P). Oczywiście dozwolona jest również wódka Luksusowa, bo jest z ziemniaka i kiedyś wyczytałam, że Pałacowa.

Ponadto możemy spokojnie delektować się winem, niezależnie czy jest białe, czerwone, różowe, musujące. Do tego dochodzi także grappa, koniak, brandy, rum, tequila, Clavados, kirsh, malibu, kahlua, cointreau,campari, cydr np. firmy Lajk, piwa bezglutenowe.
Jeden z forumowiczów uzyskał także odpowiedź odnośnie likierów z serii "Impresja", z której wynika, iż są one bezglutenowe.

Niedozwolone
To czego na pewno nie możemy się napić, to niestety piwo, chyba że jesteśmy tymi szczęściarzami, którzy są w posiadaniu piwa bezglutenowego. Do takich możemy zaliczyć na przykład piwo Celia, Brunehaut czy Daura, o których w niedługim czasie chciałam napisać. Z czego możemy się cieszyć piw pojawia się coraz więcej i są zdecydowanie łatwiej dostępne. Wiadomość dla leniwych: można też zamówić je przez internet.

Niedozwolona jest dla nas niestety whisky,burbon, wódka zbożowa np. Smirnoff, Dębowa, Absolut, Finlandia, Bols, Wyborowa, (no i tu właśnie mam problem, bo według powyższej informacji ta wódka powinna być ok). Nie możemy także likierów typu Sheridan's, a to dlatego, że nawet jeśli niczego nie ma w spirytusie z którego są robione, często możemy znaleźć w nich jakieś aromaty, barwniki itp, co za tym idzie producenci nie dają gwarancji na ich bezglutenowość.
Co do whisky też mam problem, bo zdaje się, że kobieta, która prowadziła wykład na konferencji z okazji międzynarodowego dnia celiakii mówiła, że w procesie destylacji gluten "znika" i whisky staje się wolna od glutenu (w tym miejscu proszę o ewentualne sprostowanie). 

Stwierdzam, że alkohole to koszmarnie sporna sprawa. Wszędzie można znaleźć sprzeczne informacje. Dlatego chyba najlepiej kierować się swoim rozsądkiem i wybierać te, które można na pewno, a więc te, które zostały wymienione w pierwszej kolejności. Przyznam, że dla mnie pomocna okazała się ta strona o alkoholach, gdzie można znaleźć opisy większości składów wódki i likierów:)

Tak jak mówię, nie jestem ekspertem, dlatego czekam na ewentualne komentarze i pytania dotyczące tematu:)
Poza tym, liczę na to, że usatysfakcjonowałam mojego czytelnika, który prosił o takiego posta :) 
Do następnego:)

17 komentarzy:

  1. Z mojej wiedzy wynika, że gluten w alkoholu to... kwestia wiary. W piwie jest na pewno, w pozostałych - nie koniecznie. Nie znam badań, które jednoznacznie potwierdziłyby, że gluten jest w stanie przetrwać, w jakiejkolwiek formie, proces destylacji. O ile mi wiadomo ze studiów (technologia żywności i żywienie człowieka) - nic nie wskazuje na taką możliwość. Nawet w wódce zbożowej.

    Jeśli ktoś ma dostęp do takich badań to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Pozdro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm no jedyne badania jakich wyniki widziałam to właśnie te do których podałam linka, bardzo to jest optymistyczne:)

      Usuń
  2. piwo bezglutenowe jest do dostania w Almie :) a z knajpami to jest różnie, trzeba uważać, bo często zdarza się, że to co mówią, lub to co wydaje się nam, że stoi na półce wcale tym nie jest. Często do kilku różnych butelek przelewany jest ten sam alkohol ! :o

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za tego posta! :) Twoja wypowiedź jak najbardziej mnie usatysfakcjonowała. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie to cieszy, jak również to że mogłam pomóc:) w razie czego proszę pisać:)

      Usuń
  4. Czytalam ostatnio,ze nie mozemy pic whisky ale tylko whisky slodowej. Ponoc whisky typu Jameson sa jak najbardziej dozwolone,bo po procesie destylacji nie sa dosladzane slodem jeczmiennym. Czy ktos moze sie do tego ustosunkowac?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy likiery Polmosu o nazwie Finezja nie maja glutenu? Powyzej, Dzola pisze:
    ¨´wszystkie firmy Polmos (z różnych miast:P)¨´
    czy chodzi tylko o wódki, czy ogólnie o wszystkie wyroby alkoholowe firmy Polmos.

    Bardzo prosze o odpowiedz, moze ktos wie?
    pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie jestem pewna co do tej finezji. Raczej byłabym skłonna jeszcze napisać do firmy:)

      Usuń
  6. A co z barwionymi, gotowymi drinkami typu "Sobieski" np. żurawinowy, chyba nie może być ze względu na barwniki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój znajomy będąc na diecie pił normalnie wódkę (żubrówkę białą) i schudł. Myślę, że wszystko zależy od tego co jak i ile.

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeśli jestem uczulona na żyto, pszenicę, gluten i trochę na drożdże? Mogę w ogóle cos pić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz napić się np. cydru:) lubelski jest naprawdę pyszny, do tego wódka luksusowa z ziemniaka, myślę, że takie alkohole są ok, może ktoś jeszcze coś podpowie:):)

      Usuń
    2. Mam to samo. Jestem uczulona na zboża + słód + drożdże. Osobiście piję rum, jest robiony z melasy.

      Usuń
  9. J.A. Baczewski kest z ziemniaka na 99%, a to pyszna wodka z wielka historią!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubelska Wiśniówka ok, a inne Lubelskie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tego co wiem nie ma w sprzedażny żadnej wódki z zacieru ziemniaka, czy na pewno ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Co to za bzdury?? wódka zbożowa np. Smirnoff, Dębowa, Absolut, Finlandia, Bols, Wyborowa - wszystkie te wódki są BEZGLUTENOWE, nawet ŻYTNIA jest BEZGLUTENOWA. Jeżeli masz jakiekolwiek pewne źródło informacji, które przeczy temu - chętnie się zapoznam.
    whisky - również nieprawdę piszesz. Wiele whisky jest robiona na bazie kukurydzy, np JACK DANIELS czy oryginalne Johny Walker, itp - są dla nas jak najbardziej bezpieczne.
    Sheridans - poproszę również o podanie źródła, gdyż ja osobiście nie znalazłam pewnej informacji ani że zawiera, ani że nie zawiera gluten.

    OdpowiedzUsuń