Po pierwsze witam Was po świętach. Po drugie chciałam podziękować za wszystkie oddane na mój tort głosy. Udało mi się wygrać bitwę, niestety jury zadecydowało, że całe zadanie wygrał inny przepis. Mimo wszystko jestem z siebie dumna, a do mojej kucharskiej biblioteczki będę mogła już niedługo dorzucić kolejną książkę:)
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, w wersji bardziej dekoracyjnej:) Pomidorowa, w każdej postaci, z makaronem czy ryżem, ze śmietaną czy bez, zawsze smakuje wyśmienicie.
Do zupy będziecie potrzebowali:
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
1 puszkę krojonych pomidorów
1 przecier pomidorowy w kartoniku
3 duże łyżki koperku świeżego lub mrożonego
1/2 paczki makaronu gwiazdki firmy Bezgluten
marchewkę, pietruszkę, seler, por w ilości, która wam odpowiada, pokrojone na małe kawałki
sól, pieprz do smaku
1 litr wody
Do wrzątku wrzucamy kurczaka, solimy i gotujemy go do miękkości. W drugim garnku podsmażamy lekko warzywa i zalewamy je odcedzonym bulionem. Mięsko wrzucamy do garnka z warzywami, dolewamy pomidory i przecier, doprawiamy i gotujemy około 20 minut, aż wszystkie produkty całkowicie się ugotują i będą miękkie.
W międzyczasie gotujemy makaron gwiazdki, po czym wrzucamy je do zupy. W zupie jeszcze delikatnie zmięknie, więc można gotować go troszkę krócej. Makaron smakuje bardzo dobrze, trzyma swoją formę i świetnie komponuje się z całością.
Na koniec dodajemy koperek. Wedle uznania można dodać śmietanę do całej zupy lub bezpośrednio na talerzu.
Mam nadzieje, że zupa będzie smakowała:)
Podoba mi się nazwa firmy "bezgluten" :D
OdpowiedzUsuńmakaron prezentuje się świetnie :) ja lubię tez pomidorową z bazylią i natką pietruszki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie w weekend pierwszy raz w życiu robiłam zupę "nie z torebki";) według Twojego przepisu:) wyszła pyszna:) nawet moja druga połówka (choć nie lubi pomidorówki), chętnie zjadła;)
OdpowiedzUsuńW kwestii gotowania to ufam Ci bezgranicznie :):):):):):)
Cieszy mnie to ogromnie :D hihi i to że smakowała również:D
Usuń