poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pulpeciki z groszkiem i pietruszką... czyli indyk na obiad!

Za indykiem nie przepadam, bo wydaje mi się suchy, jednak w wersji zmielonej, z dodatkami jest całkiem przyzwoity:) a do tego nie trzeba się przejmować, że gdzieś tam czai się gluten.
Kuleczki, które chcę wam zaproponować, idealnie nadają się obiad, ale myślę, że jeśli zrobicie je w wersji mini i na przykład nabijecie na wykałaczkę, będą świetną przystawką.



Składniki na dwie porcje:
250g mielonej piersi z indyka
4 łyżki zielonego groszku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie szybkie i łatwe. Do mięsa wrzucamy groszek, pietruszkę, czosnek, oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy małe kuleczki. Z takiej ilości produktów wyjdzie 6 większych kulek, lub 8 mniejszych. Przygotowane pulpeciki układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25 minut.


Kuleczki po wyjęciu z piekarnika, możemy podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną, do wszystkiego pasują dobrze. Warto dodać wiosenną sałatkę, żeby ożywić to co znalazło się na naszym bezglutenowym talerzu:)
Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. A ja indyka lubie, choc masz racje, ze latwo go przesuszyc. Apetyczne te klopsiki z zielona nutka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już niedługo w wersji z czerwoną nutką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda :). Może sprubuje w weekend zrobić. Szczególnie że dość szybko się je robi :).

    OdpowiedzUsuń
  4. w wersji wegetariańskiej- zamiast indyka daję twaróg:) a dla polepszenia smaku można dodać podsmażoną cebulkę; czosnek też daje lepszy aromat, gdy jest lekko przysmażony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi ciekawie:) mimo że wegetarianką nie jestem, to spróbuję wersji z twarogiem:):)

      Usuń