poniedziałek, 13 maja 2013

Marchewkowe kuleczki z indyka...

Parę postów temu były kuleczki z groszkiem, dziś będą z marchewką. Pulpeciki świetnie nadają się do kaszy, ryżu czy ziemniaków. Dodatkowo można do nich zrobić sos, na przykład ze świeżych pomidorów, który dodatkowo je ożywi. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu, wystarczy ulepić kulki i wrzucić do piekarnika.


Składniki na 2 porcje:
250g mielonej piersi z indyka
200g marchewki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia/tymianek
1 puszka pomidorów

Marchewki trzemy na tarce, na małych oczkach i wrzucamy je do garnka z przygotowanym mięsem. Dodajemy czosnek, doprawiamy, mieszamy i formujemy małe kuleczki (6-8 sztuk). Pulpeciki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem, można również dodać zioła, których użyliśmy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos będzie miał taką konsystencję na jaką mamy ochotę.

Kiedy wszystko będzie gotowe, możemy podawać do stołu.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie i apetycznie. Dodatkowo szybko sie przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń