Z ryb, zawsze najbardziej lubiłam paluszki rybne, cała reszta niestety pachniała mi rybą. No może jeszcze jadłam karpia w wigilię. Być może była to kwestia przygotowywania, zwykły filet na patelni, a być może faktycznie to nie mój smak.
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy stwierdziłam, że chcę spróbować łososia. O dziwo stał się on moją ulubioną rybą i jak na razie tylko taką potrafię ze smakiem zjeść. Przyznaję, że mimo wszystko, samego fileta nie bardzo chcę jeść, musi być pieczony albo z jakimiś warzywami, albo przynajmniej z jakimś dobrym sosem. Udało mi się znaleźć przepis na łososia z sosem bazyliowym na śmietanie. Jednak śmietany chciałam uniknąć, wprowadziłam więc małe poprawki i o to wyszedł mi taki przysmak.
Składniki na 4 porcje:
4 filety z łososia (ok. 200g każdy)
sól, pieprz
1/2 cytryny
200 ml jogurtu naturalnego
pęczek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut, w zależności od piekarnika. Najpewniej będzie wyjąć jeden filet i sprawdzić.
W międzyczasie do garnuszka wlewamy jogurt naturalny, oliwę, dodajemy całą bazylię, czosnek* i miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiego sosu. Na koniec próbujemy i doprawiamy według uznania.
Łososia wyciągamy z piekarnika, polewamy sosem, i podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.
* Czosnek radzę wrzucać pojedynczo, bo nigdy nie wiadomo na jak mocny trafimy.
Mam nadzieję, że będzie smakowało:) do następnego
jeszcze tak podawanego łososia nie jadłam (chodzi mi o sos), więc trzeba będzie wypróbować ! ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam:) sama byłam zdziwiona że to połączenie tak dobrze pasuje :)
UsuńJestem koneserem łososia, więc takie rozwiązanie zostanie prze zemnie sprawdzone. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakowało:)
UsuńMamy taki sam tok myślenia :) Zobacz mojego bloga.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSamo danie wygląda bardzo apetycznie i jestem zdania, że również na pewno tak samo smakuje. Ja chętnie przyrządzam łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ i muszę powiedzieć, że jest to dla mnie świetna sprawa.
OdpowiedzUsuń