piątek, 21 czerwca 2013

Młode, odchudzone gołąbki ...

Jak obiecałam tak dotrzymuję słowa! W końcu pojawia się konkret:)
Moim ulubionym daniem, na szczęście w 100% bezglutenowym są oczywiście gołąbki. Z racji tego, że staram się ograniczyć tu i tam kalorie, parę dni temu zrobiłam ich odchudzoną wersję. Była to wersja ekspresowa, bo zrobiłam tylko 2, ale mimo wszystko było warto! a oto efekt...


Składniki:
Młoda, duża biała kapusta
mielone mięso z piersi indyka
cebula pokrojona w kostkę
ryż brązowy lub parboiled  
przecier pomidorowy

Kapustę parę minut gotujemy - do wody dodajmy trochę soli i kminku, co by brzuch nie bolał. Ugotowane liście odkładamy delikatnie (tak żeby się nie porozrywały) do ostudzenia.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Polecam któryś z tych ryży, bo oba mają niższy indeks glikemiczny.

W garnku mieszamy ze sobą surowe mięso, cebulę, ryż i mocno doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy. Wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy, bądź do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody i pieczemy w piekarniku. Gołąbkom wystarczy nawet 25-30 minut, bo indyk jest gotowy bardzo szybko.

Kiedy uznamy, że gołąbki są gotowe wyciągamy je z garnka, a do wody dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotowe!

 
Musze przyznać, że gołąbki z indyka są dosyć twarde, z innego mięsa oczywiście farsz wychodzi delikatniejszy i miększy, ale też bardziej kaloryczny! Mimo wszystko polecam, bo naprawdę warto spróbować!
 
* nie podaję proporcji, wszystko zależy od tego, dla ilu osób gotujecie

Do następnego:)

2 komentarze:

  1. Matko,tyle roboty dla dwóch gołąbków,mogłaś zrobić 20 i jeść codziennie po jednym,zamrozić,nie wiem,ale dwa???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam ochotę na dwa i zrobiłam dwa:) a czy dużo roboty, właśnie przy 2 to była chwila ;)

      Usuń