piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek z masą orzechową:)

W ramach świąt Wielkanocnych oczywiście, postanowiłam pierwszy raz upiec mazurka. Nie jest to mój ulubiony rodzaj ciasta, ale skusiły mnie piękne zdjęcia mazurków na różnych stronach, a po za tym, chodziła za mną masa orzechowa.




Składniki:
300g przesianej mąki (100g mixu z bezglutenu, 200g kukurydzianej)
100g cukru
170g masła lub margaryny do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
500g orzechów włoskich 

W mikserze porządnie mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem pokrojonym w kostkę, żółtkami i śmietaną, a następnie rękami szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki, po czym wykładamy nim formę, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.

Masa*:
Orzechy miksujemy na miazgę. Mleko doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy do niego orzechy i kolejny raz zagotowujemy, ciągle mieszając. Masa mocno zgęstnieje, wtedy odstawiamy ją do ostygnięcia. Nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy:)
Ja użyłam do tego kolorowych perełek z dr oetkera, czekolady Goplany i migdałów:)

Jeśli chodzi o masę mi wyszło jej bardzo dużo, bo na tym mi zależało, ale spokojnie można zrobić z połowy składników. Można użyć też zwykłego mleka i dodać do niego cukier, zagotować i potem wrzucić orzechy, wtedy nie będzie szkoda tej połowy puszki mleka, która zostanie w lodówce:)


A z okazji świąt, życzę wszystkim uciekających kurczaczków i smacznego jaja:):)
Wesołych świąt!

2 komentarze:

  1. Ale ładne bazie :-)
    Ja już sama nie wiem co upiec:p Twój mazurek przypinam na Pintereście ku pamięci, jak nie jutro to za rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za mazurkami, ale to ciasto zrobię jakoś niebawem, nie z okazji świąt. spokojnej, słonecznej wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń