Po przydługim poście chciałam jeszcze dorzucić ciasto, bo pojawiły się pytania o przepis. Tak więc zapraszam na ciasto z jagodami...
Składniki na okrągłą tortownicę:
4 jaja
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
0,5 l śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
jagody
1 galaretka wiśniowa dr Oetkera
coś do nasączenia biszkoptu (np. dżem rozrobiony z wodą)
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. W mikserze ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel, po czym dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodając po trochę do uzyskanej masy, delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby piana nie opadła.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym nasączamy biszkopt np. dżemem z owoców leśnych rozrobionym z ciepłą wodą.
Śmietana:
W czasie, kiedy ciasto się studzi, w pół szklanki wrzątku rozrabiamy żelatynę i również odstawiamy do wystudzenia. W mikserze ubijamy śmietanę wraz z cukrem na sztywno. Kiedy żelatyna jest już zimna dolewamy ją do śmietany cały czas miksując. Na koniec dorzucamy umyte jagody w dowolnej ilości. Na przygotowany biszkopt wykładamy masę i odstawiamy do lodówki.
W garnuszku rozrabiamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i już lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, po czym zajadamy się w piękne letnie popołudnie;)
galaretki dr.oetkera zawierają gluten
OdpowiedzUsuńhttp://www.oetker.pl/pl-pl/faq/pytania-i-odpowiedzi.html
UsuńNa tej str producent podaje że galaretki nie zawierają glutenu, piszą że może ewentualnie wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe! Jeśli takie byłoby w przypadku galaretek to pewnie umieściliby informacje o śladowych ilościach tak jak w przypadku innych swoich produktów!! Anonimie skąd wziąłeś tą informacje? Może warto to sprawdzić zanim się coś napisze!!
Kupiłem te galaretki dr.oetkera teraz w sklepie i piszę o śladowych ilościach więc proszę mnie nie oskarżać...umiem czytać! A ten link jest dawno nieaktualny.
UsuńJak widać na załączonym do posta zdjęciu nie ma nic o śladowych ilościach! na pewno kupiłeś/łaś te konkretne galaretki?? Link uważam jak najbardziej za auktualny
UsuńPrzecież jest napisane na stronie dr.Oetkera, że galaretki mogą zawierać gluten, a opakowania są systematycznie wymieniane na te z aktualną informacją. Jest też oddzielna lista produków całkowicie wolnych od glutenu. To chyba jednak nie są już galaretki, które można bezpiecznie polecać chorym na celiakię.
UsuńAsia (inny Anonim ;-))
O, widocznie coś się zmieniło, no cóż, jednym słowem lipa, bo jak sprawdzałam na stronie, to było ok:(
UsuńWitam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńCo za pyszności, i to bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! A chodziło za nami takie cudo!
OdpowiedzUsuńPs. zapraszamy też do nas - początkujących blogerek, zaawansowanych "czarodziejek bezglutenowych" :)