sobota, 6 października 2012

Omlet na puszysto...

Kto powiedział że bezglutenowe śniadanie czy też ciepła kolacja muszą być nudne? Przecież nie musi to być kolejna kanapka z serem czy dżemem... 
Dzisiaj padło na puszysty omlet z kabanosem i pomidorami. 
Po takim śniadaniu drugie długo nie będzie potrzebne... :)

Składniki - duża porcja dla jednej osoby:

2 jajka
1 pomidor obrany z łupy
1,5 kabanosa z Konspolu*
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
pół łyżki masła
garstka startego żółtego sera
rozmaryn, tymianek (świeże lub suszone)
sól, pieprz do smaku

Zaczynamy od pokrojenia składników na małe kawałki, co widać na załączonym obrazku. Kabanosy wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, kiedy lekko się zrumienią dodajemy pomidory i część ziół. 
W misce ubijamy pianę z białek** następnie dorzucamy 2 żółtka, mąkę, część sera i przyprawy, wszystko miksujemy! Gotową masą zalewamy składniki znajdujące się na patelni.
To by było tyle, jeśli chodzi o czynności proste, gorzej będzie przy smażeniu:) Pierwsza strona nie przysparza problemu, ale dużym wyczynem jest odwrócenie omletu z taką ilością składników! Gwarantuję, że na pewno się rozleci, ale nie na tyle, żeby nie móc utworzyć z tego ładnego "placka"! Smak wszystko wynagrodzi :) Dla lepszego efektu wierzch posypujemy resztą tartego sera, możemy podawać z ketchupem lub samo!
Smacznego :)

 
* Kabanosy są wędzone, oznaczone jako bezglutenowe i dostępne np. w Biedronce.
** Do białek dobrze jest dodać troszkę soli, lepiej się ubijają.

1 komentarz: