czwartek, 9 maja 2013

Makaron z brokułem i tymiankowym kurczakiem....

Uwielbiam makarony, pod każdą postacią i z każdym możliwym dodatkiem! Ostatnio jednym z moich ulubionych jest makaron z brokułem. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa, albo samodzielne danie. 


Podam składniki na około 2-3 porcje, ale tutaj akurat nie trzeba trzymać się ilości, wszystko zależy od Waszego apetytu.

Składniki:
makaron z mąką gryczaną firmy Bezgluten
1 świeży brokuł (ale może być tez mrożony)
1 cebula
4 łyżki jogurtu naturalnego np. Pilos
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz, tymianek suszony

Zaczynamy od makaronu, gotujemy go chwilę krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Ja użyłam właśnie makaronu gryczanego z Bezglutenu, jest naprawdę smaczny, ale faktycznie jest gotowy szybciej. Zdecydowanie lepiej wyjąć jeden i spróbować.

Następnie dzielimy brokuł  na małe różyczki, wrzucamy do rondelka z niewielką ilością osolonej wody i dusimy pod przykryciem, aż lekko zmięknie. Dodajemy posiekana cebule i dalej blanszujemy. Po chwili odcedzamy, doprawiamy solą i pieprzem*, po czym odstawiamy na bok.

W międzyczasie kroimy mięso w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podsmażamy na łyżce oliwy, aż kawałeczki będą ładne rumiane. Kiedy kurczak będzie gotowy wykładamy go na talerz i zabieramy się za wykończenie makaronu z brokułem. 

Garnek z brokułem stawiamy na lekkim gazie. Dorzucamy do garnka ugotowany makaron i chwilę podgrzewamy. Kiedy składniki będą gorące, zestawiamy garnek z gazu, wlewamy do niego jogurt naturalny i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wykładamy obok kurczaczka i możemy się już zajadać. Nie musimy poświęcać wiele czasu, a mamy pyszny i zdrowy obiad.

* Ja osobiście uważam, że brokuł lubi pieprz, więc nigdy go nie żałuje, jednak zawsze doprawiajcie według swojego smaku. 

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. mniam mniamm.. chce się jeść :|

    zapraszam na tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłoby się taki obiadek:)

    Widze zmiany ba blogu:) w uczesaniu;) ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    obserwuję http://www.pierwiasteksmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń