poniedziałek, 9 czerwca 2014

Jogurtowe truskawkowe

Z racji tego, że sezon truskawkowy w pełni dziś mam dla Was przepis na przyszne jogurtowe ciasto z truskawkami. Znalazłam na innym blogu (smakuje.blox.pl) świetny przepis, miałam jednak stresa, że z naszą mąką nie wyjdzie. Jednak powiem, że wyszło przepyszne! Do tego stopnia, że jak upiekłam je rano, to wieczorem musiałam upiec drugą blachę bo z pierwszej nic na niedzielę nie zostało:)


Składniki:

3 jaja całe
2 szklanki mąki (1 szklanka kukurydzianej, 1 mix uniwersalny z bezlugtenu)
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju 
truskawki ( ile się zmieści)
cukier puder do dekoracji

Całe jaja miksujemy z cukrami na pianę, dosypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy jogurt naturalny i olej cały czas miksując. Ciasto wylewamy na (wysmarowaną i oproszoną mąką) blachę, a na wierzch wykładamy truskawki, mogą być w całości lub połówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Powiem tak, ciacho zrobiłam na standardowej dużej blaszce, dlatego wyszło dość niskie, jak widać na zdjęciu. Przy następnym pieczeniu skusiłam się zrobić z większej ilości i zwiększyłam składniki o połowę, przy czym zapomniałam dać więcej proszku do pieczenia. Niestety wyszedł mi zakalec, mimo że piekłam trochę dłużej. Dlatego polecam piec albo niższe na dużej blaszce, albo wypróbować z takiej ilości, ale na trochę mniejszej blaszce (co ja zrobię następnym razem:))

Tak czy siak ogromnie polecam, bo ciasto jest pyszne i lekkie, a pieczone truskawki są rewelacyjne:)


Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. jeśli nie jest to twój przepis MUSISZ PODAĆ SKĄD WZIĘŁAŚ GO, inaczej jest to naruszenie praw autorskich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie kwestia smaku

      Usuń
    2. kwestia smaku nie, źródło już podane

      Usuń
    3. anonimowy, a co to jest naruszenie praw autorskich, nie badz taki kwadratowy, w tych czasach kiedy to wiecej luzu jest potrzebne

      Usuń
  2. Ohh pycha.. szkoda, że ja bezglutenowo i bezmlecznie :(:(
    Nawet nie mam pomysłu czym zastąpić ten jogurt.

    OdpowiedzUsuń