poniedziałek, 14 lipca 2014

Biszkopt z jagodami

Po przydługim poście chciałam jeszcze dorzucić ciasto, bo pojawiły się pytania o przepis. Tak więc zapraszam na ciasto z jagodami...


Składniki na okrągłą tortownicę:
4 jaja
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 

0,5 l śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
jagody
1 galaretka wiśniowa dr Oetkera
coś do nasączenia biszkoptu (np. dżem rozrobiony z wodą)

Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. W mikserze ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel, po czym dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodając po trochę do uzyskanej masy, delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby piana nie opadła. 
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym nasączamy biszkopt np. dżemem z owoców leśnych rozrobionym z ciepłą wodą.

Śmietana:
W czasie, kiedy ciasto się studzi, w pół szklanki wrzątku rozrabiamy żelatynę i również odstawiamy do wystudzenia. W mikserze ubijamy śmietanę wraz z cukrem na sztywno. Kiedy żelatyna jest już zimna dolewamy ją do śmietany cały czas miksując. Na koniec dorzucamy umyte jagody w dowolnej ilości. Na przygotowany biszkopt wykładamy masę i odstawiamy do lodówki.

W garnuszku rozrabiamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i już lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, po czym zajadamy się w piękne letnie popołudnie;)

Smacznego!!

Ps. Żeby nie było dodaję zdjęcie galaretki i jej składu, nie ma nic o śladowych ilościach glutenu, skład też jest ok!!

10 komentarzy:

  1. galaretki dr.oetkera zawierają gluten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.oetker.pl/pl-pl/faq/pytania-i-odpowiedzi.html
      Na tej str producent podaje że galaretki nie zawierają glutenu, piszą że może ewentualnie wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe! Jeśli takie byłoby w przypadku galaretek to pewnie umieściliby informacje o śladowych ilościach tak jak w przypadku innych swoich produktów!! Anonimie skąd wziąłeś tą informacje? Może warto to sprawdzić zanim się coś napisze!!

      Usuń
    2. Kupiłem te galaretki dr.oetkera teraz w sklepie i piszę o śladowych ilościach więc proszę mnie nie oskarżać...umiem czytać! A ten link jest dawno nieaktualny.

      Usuń
    3. Jak widać na załączonym do posta zdjęciu nie ma nic o śladowych ilościach! na pewno kupiłeś/łaś te konkretne galaretki?? Link uważam jak najbardziej za auktualny

      Usuń
    4. Przecież jest napisane na stronie dr.Oetkera, że galaretki mogą zawierać gluten, a opakowania są systematycznie wymieniane na te z aktualną informacją. Jest też oddzielna lista produków całkowicie wolnych od glutenu. To chyba jednak nie są już galaretki, które można bezpiecznie polecać chorym na celiakię.
      Asia (inny Anonim ;-))

      Usuń
    5. O, widocznie coś się zmieniło, no cóż, jednym słowem lipa, bo jak sprawdzałam na stronie, to było ok:(

      Usuń
  2. Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pyszności, i to bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! A chodziło za nami takie cudo!
    Ps. zapraszamy też do nas - początkujących blogerek, zaawansowanych "czarodziejek bezglutenowych" :)

    OdpowiedzUsuń