Czy marzyło wam się kiedyś delikatne ciasto z rumianą, karmelową skórką, z mnóstwem owoców i przepysznym sosem, a do tego podawane na gorąco?? Nie? To błąd!
Clafoutis to genialnie pyszny deser, można do niego dodać każdy rodzaj owoców. Podstawowy przepis, przynajmniej taki który parę lat temu trafił w moje ręce był ze śliwkami, ale od tamtego czasu próbowałam już chyba ze wszystkim! z wiśniami, jabłkami, truskawkami i liczi, z brzoskwiniami... Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, do tego zawsze wychodzi!!!
Poniżej podaje przepis na ciasto w wersji jesiennej rozgrzewającej z jabłkami i cynamonem.
Składniki:
Na ciasto:
4 jajka całe
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,6l śmietany 12% (GĘSTEJ!)*
6-7 dużych jabłek pokrojonych w około 1,5 centymetrową kostkę
2 łyżki cynamonu
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
cukier puder do posypania ciasta
Składniki:
Na ciasto:
4 jajka całe
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,6l śmietany 12% (GĘSTEJ!)*
6-7 dużych jabłek pokrojonych w około 1,5 centymetrową kostkę
2 łyżki cynamonu
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
cukier puder do posypania ciasta
Do miski wsypać jabłka, cukier, sok z cytryny i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić nawet na 2 godziny. Wtedy smaki dobrze się przegryzą.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać cukrem(nie przypali się, bez obaw, gwarantuje tą pyszną karmelową skórkę:))
W drugiej misce ubić całe jajka z cukrem, następnie dodać śmietanę i mąkę.
Do naczynia przełożyć owoce razem z sokiem który puściły!! rozłożyć na całym danie i zalać ciastem. Przykryte naczynie wstawić do rozgrzanego na 180-200** stopni pieca na 40-45 minut, aż się zarumieni..
W drugiej misce ubić całe jajka z cukrem, następnie dodać śmietanę i mąkę.
Do naczynia przełożyć owoce razem z sokiem który puściły!! rozłożyć na całym danie i zalać ciastem. Przykryte naczynie wstawić do rozgrzanego na 180-200** stopni pieca na 40-45 minut, aż się zarumieni..
Podawać na ciepło zaraz po
wyciągnięciu z piekarnika, wierzch posypać cukrem
pudrem.
Ciasto zaczyna rosnąć dopiero po jakichś 25 minutach, urośnie dosyć wysoko, ale po wyciągnięciu z pieca klapnie - tak ma być.
Ciasto zaczyna rosnąć dopiero po jakichś 25 minutach, urośnie dosyć wysoko, ale po wyciągnięciu z pieca klapnie - tak ma być.
* śmietana musi być gęsta, inaczej ciasto się nie zetnie! Ja zazwyczaj kupuję śmietanę w pojemniczkach po 200ml, dlatego do ciasta daje 600 ml, spokojnie można kupić taką 0,5, ale wtedy proszę odjąć pół łyżki mąki.
** w zależności od jakości piekarnika
Dodatkowo podaję wersję śliwkową.
Ciasto zostaje bez zmian, natomiast jeśli chodzi o owoce to:
75dgk śliwek (mogą być mrożone, ale wtedy najlepiej ich nie rozmrażać, oczywiście przekrojone na połówki)
2 łyżki śliwowicy (można pokombinować z inna wódką)
4 łyżki cukru
posypka:
cynamon + cukier waniliowy
Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na przynajmniej 20 minut. Reszta według przepisu.
Ciasto zamiast cukrem pudrem dekorujemy posypką, ale to już wedle uznania.
Gorącooooo polecam:)
ps. dla wyjaśnienia, nie reklamuję firmy z której posiadam mikser:P ale tylko na tym zdjęciu widać, jak uroczo wpada do miski łyżka śmietany:D
ps. dla wyjaśnienia, nie reklamuję firmy z której posiadam mikser:P ale tylko na tym zdjęciu widać, jak uroczo wpada do miski łyżka śmietany:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz