Orzeszek otulony delikatnym nadzieniem, lekki wafelek, a wszystko to posypane kokosem...
Oczywiście, że mi brakuje, ale jakiś czas temu udało mi się znaleźć przepis na ten deser i o dziwo jest on bezglutenowy. Wypróbowałam i stwierdzam, że prostszego i równie dobrego smakołyku dawno nie robiłam!
Składniki:
150g sera ricotta
150g sera ricotta
150g cukru
150g wiórek kokosowych do masy
20g wiórek kokosowych do dekoracji
ok 20 całych migdałów obranych z łupki*
Do miski wrzucamy ser z cukrem oraz wiórkami kokosowymi -miksujemy. Kiedy masa będzie jednolita bierzemy na dłoń jej niewielką ilość, na środek kładziemy migdał i tworząc kuleczkę, staramy się żeby tam właśnie został. Kiedy kuleczka będzie uformowana obtaczamy ją w pozostałych wiórkach kokosowych, następnie odkładamy na talerz i gotowe.
Z takiej ilości wyszło mi około 12 porcji które wielkością przypominały piłeczkę ping-pongową**
* do moich kuleczek dałam migdały w płatkach,niestety te w całości mi gdzieś wyszły, ale z pewnością bardziej by się sprawdziły!
** oczywiście jeśli zrobicie je mniejsze będzie ich więcej, dlatego warto przygotować kilka migdałów więcej, żeby potem na szybko nie szukać;)
** oczywiście jeśli zrobicie je mniejsze będzie ich więcej, dlatego warto przygotować kilka migdałów więcej, żeby potem na szybko nie szukać;)
Smacznego:)
Lubię:)
OdpowiedzUsuń