poniedziałek, 26 listopada 2012

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko czyli powrót do pralinek... teoretycznie można by sobie odpuścić, bo spokojnie można znaleźć w sklepie wersję bezglutenową, chociażby z Goplany, ale przez to moje urocze foremki marnowałyby się w szafce.

Przepis jest banalnie prosty, stosunkowo szybki i naprawdę smaczny...


Składniki:
120 g gorzkiej czekolady Goplana
200 ml śmietany kremówki
3 duże łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny 
Na pierwszy rzut idzie żelatyna, rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody i czekamy aż przestygnie.
Następnie temperujemy czekoladę. Jak to zrobić znajdziecie tutaj.
Gotową czekoladą wysmarowujemy foremki. Kiedy nałożymy pierwszą warstwę wstawiamy ją do lodówki, żeby zastygła, w tym czasie ubijamy śmietanę razem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Wyciągamy foremki z lodówki i nakładamy drugą warstwę czekolady, ponownie chłodzimy. Kiedy czekolada będzie już twarda, dodajemy do śmietany schłodzoną, tężejącą żelatynę, następnie rękawem kuchennym lub małą łyżeczką nakładamy kleksy śmietany do foremek. Napełniamy je do 3/4 wysokości i odstawiamy, żeby śmietana stężała. Na koniec zalewamy resztą czekolady, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia, po czym ostrożnie wyciągamy.

  
Nic trudnego, a bajeczny efekt gwarantowany ... 
Powodzenia i smacznego:)

12 komentarzy:

  1. ale piękne Ci wyszły :) super

    OdpowiedzUsuń
  2. oszalałam! Przecież to takie proste, a ile frajdy do tego! Koniecznie zrobię w weekend, a miał być sernik ;p
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis prosty, czyli taki jak lubię;) więc może kiedyś się trzeba będzie skusić, poza tym to fajny prezent na pewnego rodzaju uroczystości;)... Póki co to przymierzam się do sernika z ciasteczek oreo;)
    J.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne foremki. Uwielbiam ptasie mleczko.

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne na pewno na święta zrobię;) Tylko mam pytanie: Ilu foremek potrzeba do przepisu? Jakiej są wielkości i z czego? Bo muszę się koniecznie w podobne zaopatrzyć x)

    OdpowiedzUsuń
  6. https://www.pomocnicykuchenni.pl/formy-silikonowe-do-pieczenia-i-mro,foremka-silikonowa-do-czekoladek-pr,35,020171313,1802.html

    ja mam dokładnie takie :)
    i z przepisu myślę, że spokojnie wyjdą dwie tury (ja niestety mam jedną formę, więc z reszty śmietany zrobiłam po prostu kleksy i lekko polałam czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale śliczne ;) I nawet niedrogie!
    Zawsze coś się wymyśli ;) myślę, że będę miała czas skorzystać z formy nawet twa razy ;P
    Dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  9. ja, po wielu latach wmawiania lekarzom, że naprawdę NIE MAM NERWICY i że można latać do kibla kilkanaście razy na dobę i że nie jestem hipochondrykiem, usłyszałam tak po prostu "Pani jest bezglutenowa" a wiosen mi było hmmm DUŻO, a było to w kwietniu 2011, czyli rok po Tobie, uwielbiam gotować, piec, a musiałam się nauczyć od nowa, to świetnie że pokazujesz wszem i wobec, że my, bezglutenowcy, NIE jesteśmy ułomni, chwała Ci za to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło kiedy czytam takie słowa:) przynajmniej wiem że po coś ten blog jest i że komuś się on przydaje, chociażby po to żeby, tak jak piszesz, pokazać innym że jesteśmy w 100% normalni :):) oczywiście Tobię, życzę duużo zdrowia i udanych kulinarnych eksperymentów :):)

      Usuń