wtorek, 5 lutego 2013

Masło orzechowe Primavika

Jakiś tydzień temu znalazłam w sklepie masło orzechowe z kawałkami czekolady firmy Primavika. Pan, który mnie obsługiwał oczywiście zachwalał, że lepszego nie jadłam, że nie trzeba do niego dżemu, że u niego w domu to się wyjada łyżeczką itp. No cóż skusiłam się, mimo, że kosztowało, 11 zł za słoik o pojemności 350g!!



W składzie nie doszukałam się nic niepokojącego, więc bezglutenowi nie powinni mieć oporów przed kupnem. Orzechy arachidowe, cukier, lecytyna sojowa niemodyfikowana genetycznie - emulgator, płatki czekoladowe, tłuszcz palmowy, mleko w proszku, sól, wanilia - aromat. W śladowych ilościach występuje tylko sezam. 


Powiem tak, smak mi odpowiada, konsystencja też jest jak najbardziej ok. Dobrze rozsmarowuje się na chlebie i o dziwo, faktycznie nie trzeba dawać dżemu (jeśli ktoś lubi to połączenie), bo masło nie zatyka. Zawsze kupuje masło orzechowe firmy Felix, porównując je do tego, mam wrażenie, że to z Felixa jest bardziej tłuste i mokre, przez co przykleja się do podniebienia. Przy tym maśle tak się nie dzieje:) 


Jest i minus. Jak dla mnie te czekoladowe kawałeczki to porażka! Są dość twarde i denerwujące, nie mają czekoladowego smaku, wręcz wydaje się, że jest to sam cukier pomalowany na brązowo. Jednak wolę jak masło jest gładkie, bez chrupiących dodatków. 
Czy kupiłabym jeszcze jeden słoiczek?? Hmm... tak, ale w wersji bez czekolady, aczkolwiek mogłoby być ciut tańsze. 
Do następnego :)

13 komentarzy:

  1. ja niestety muszę uważać nawet na najmniejsze ilości glutenu, więc nic bez przekreślonego kłosa/napisu o bezglutenowości nie kupuję :) a tak mi się zachciało masła orzechowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwierz mi, ja też nie kupuje czegoś, co mogłoby mieć najmniejsze ilości glutenu! w tym składzie nie ma nic, co mogłoby wskazywać na jego zawartość, podobnie z tym z felixa :) więc myślę, że spokojnie możesz kupić:)

      Usuń
    2. Masło orzechowe z Felixa ma więcej tłuszczu. Ono posiada ok 70% orzechów a reszta to tłuszcz i cukier. Jeśli chcesz zjeść na prawde dobre masło orzechowe polecam te z większa ilością orzechów. Z Sante jest bardzo dobre bo ma ich 90%, jednak ono jest bardziej słone niżeli słodkie. Jeśli masz Lidla to czekaj na Tydzień Amerykański, Wówczas tam kupisz masło z zawartością 96% orzechów w wersji crunchy. Ono jest już delikatnie słodkie. Na moim blogu znajdują sie recenzje obydwu tych maseł wiec jeśli chcesz mozesz zajrzeć :) Szukaj po prawej w Menu w zakładce Testuję i Oceniam :)

      Usuń
    3. nie próbowałam z tych firm, ale jak będę widziała w sklepie to na pewno się zaopatrzę:)

      Usuń
  2. Super masło orzechowe można zrobić samodzielnie. Jest pyszne . Gluten free na bank! I wcale nie trudne(:

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz mi sprzedać przepis:D

      Usuń
    2. A to bardzo prosto. Wrzucasz orzeszki ziemne do mlaksera dodajesz sól i ew. cukier i blendrujesz z przerwami do momentu aż uzyskasz konsystencje masła. Im mniej sypniesz orzeszków tym szybciej Ci się zrobi :)

      Usuń
  3. Jakoś te kawałki czekolady mi nie współgrają z całością. Wolałabym chyba tylko orzechowe masło. A takie domowe masło orzechowe jest świetne :) I rzeczywiście ma się pewność odnośnie bezglutenowości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie ta czekolada tam nie pasuje! i faktycznie będę musiała spróbować takie domowej roboty:) brzmi bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wtam się poraz pierwszy tutaj, choć podczytuję już od jakiegoś czasu szukając inspiracji do karmienia synka. Ze względu na dość surową dietę synka to akurat masło odpada( cukier), ale potwierdzam że wykonane w dimu jest rewelacyjne i łatwe.

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę takowe poszukać :) chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. moim skromnym zdaniem to naturalne smakuje jak tektura. (; a tej wersji jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz testuje masło z nerkowców -cudowne. Polecam !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń