poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort orzechowy z masą budyniową

Ciasto pyszne, wilgotne, wymagające trochę cierpliwości, jednak bardzo efektowne. 
Orzechowy biszkopt przekładany masą budyniową z delikatnym kawowym aromatem. Świetnie nadaje się na urodziny (jak w tym przypadku), ale spokojnie na inne okazje też! 



Piekłam w sumie 2 placki, jeden większy do przekrojenia, jeden mniejszy. Jeśli ktoś ma wprawę w dzieleniu biszkoptów na 3 warstwy niech piecze 1:) ja odpadam:)

Składniki na ciasto:
11 jaj
1 i 1/2 łyżki mąki (np. kukurydzianej)
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
35 dkg zmielonych orzechów włoskich (5 dkg zostawić w całości do dekoracji)
1//2 szklanki bułki tartej (bezglutenowej)

Składniki na masę:
0,5l mleka (można dać trochę więcej)
3 budynie śmietankowe Wodzisław
1 szklanka cukru
2 żółtka
25 dkg masła
3-4 łyżki kawy
2-3 łyżki wódki



Ciasto: Pierwszy placek piekłam z 7 jaj, drugi z 4, resztę składników dzieliłam na 3 części, z czego dwie porcje szły do 1 placka, jedna do drugiego.  
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy), następnie łączymy je z koglem moglem. Ubijamy białka na sztywno, i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.* 
Pieczemy w tortownicy o średnicy 27-30 cm, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Drugi placek będzie piekł się trochę krócej.

Masa: Mleko musimy zagotować, dodać do niego rozrobiony budyń wraz z cukrem. Kiedy będzie gotowy dodajemy żółtka i szybko mieszamy przez około minutę. Odstawiamy do wystudzenia.
W kubeczku parzymy mocną kawę (najlepiej z 3 łyżeczek na 3/4 kubka wody). Zostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy, aż będzie białe i puszyste, następnie dodajemy porcjami zimny budyń i dalej ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy 3-4 łyżki zimnej kawy, mieszamy. Potem dodajemy 2-3 łyżki wódki** i znów wszystko delikatnie mieszamy, uważając, żeby masa się nie zważyła. 

Wykończenie: Grubszy biszkopt dzielimy na dwa placki. Wszystkie biszkopty lekko nasączamy resztą kawy. Przekładamy masą budyniową. Wierzch i boki cienko smarujemy masą i dekorujemy całymi orzechami. Można je wcześniej skarmelizować w wodzie z cukrem.





* Białka najlepiej dodawać dzieląc je na 3 porcje. Pierwsza lekko rozluźni ciasto, druga podobnie, a 3 pomoże dokładniej je wymieszać.
** Ja dodałam śliwowicy.

8 komentarzy:

  1. podjęłam dziś wyzwanie tego tortu na 50-te urodziny taty :) jest to mój pierwszy tort w życiu, jutro próba generalna, mam nadzieję, że wyszedł ok! ale mam z nim jeden problem - wydaje mi się, że budyń wyszedł trochę za gęsty, bo w momencie łączenia masła z budyniem powstały grudki (nie jest ich dużo, ale są widoczne), które nie chciały się rozdrobnić nawet po 20 minutach mielenia mikserem. Może coś zrobiłam nie tak? :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio robiłam sernik na zimno, i też robiłam go w mikserze, niestety za mało utarłam masło i również zrobiły mi się grudy;/ (poza tym zdecydowanie nie był to mój dzień na robienie ciasta!) może to z masła te grudki a nie z budyniu? niestety nie wiem co poradzić, może lepiej ucierać masę w makutrze a nie miksować?? tak czy siak, z grudkami czy bez, myślę że tort będzie wszystkim smakował:):) także nie przejmuj się grudkami, bo wszystko pewnie zrobiłaś dobrze, a zawsze tak jest, że im bardziej się starasz tym coś pójdzie nie po twojej myśli:) pozdrawiam, i jestem ciekawa jak wyszło:)

      Usuń
  2. wyszło całkiem pysznie! wszystkim smakował, mam nawet zdjęcie gdzieś :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie proszę o zdjęcia :D :)

      Usuń
    2. oto i on :) niestety skąpy w ozdobniki, bo to moja słabsza strona ;p

      http://fotoo.pl/show.php?img=711221_tort.jpg.html

      Usuń
    3. Pięknie dziękuje za super zdjęcie :D co tam ozdobniki! grunt że ciasto wszystkim smakowało :):):)

      Usuń
  3. ile trzeba dodać bułki tartej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam że tak późno, ja używałam bodaj z bezglutenu:)

      Usuń