środa, 6 marca 2013

Tarta marchewkowo - jabłkowa

Nie da się ukryć chwilkę mnie tu nie było, ale to wszystko przez sezon grypowy, dopadło i mnie. Na szczęście jest już coraz lepiej więc mogłam wejść do kuchni i się rozgościć:)
Przygotowałam a'la tartę z wypełnieniem marchewkowo - jabłkowym, a'la bo jeszcze nie dorobiłam się pięknej "tartowej" formy do pieczenia. 

Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się do pieczenia użyć mąki Piekarz z firmy Balviten i stwierdzam, że jestem bardzo zadowolona. Ciasto lekko się wyrabiało, poza tym wyszło delikatne i smaczne. 
Ale do rzeczy...



Składniki  na ciasto:
10 dag miękkiego masła
1 łyżka serka bieluch
2 żółtka
20 dag mąki bezglutenowej Piekarz z firmy Balviten
15 dag cukru 

Składniki na wypełnienie:
4 jabłka
2 marchewki
sok z połowy cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
cynamon

Składniki na ciasto zagniatamy aż uzyskały zwartą kulkę, następnie wkładamy je na kilka minut do lodówki.





Kiedy ciasto odpoczywa warzywa i owoce obieramy i miksujemy na papkę. Dodajemy do nich mąkę, miód, cukier, sok z cytryny i cynamon. Dokładnie mieszamy. 


Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na wyłożoną papierem blaszkę, staramy się by warstwa była równa i lekko zachodziła na boki. Na koniec nakłuwamy ciasto widelcem, nie będzie wtedy podchodziło powietrzem. 
Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na nie masę. Ciasto z powrotem ląduje w piekarniku na 35-40 minut i gotowe.


Smacznego;)

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis... z marchewką tarty jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny zrealizowany przepis :) jedynie zamiast bezglutenowej mąki dałam orkiszową, ale ciasto jest przepyszne! dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń