Ciasto rewelacyjnie przepyszne!
Jak zwykle skromnie zaczynam:)
Jednak tym razem mogę, bo ciasto znalezione na stronie kuchennewzlotyiupadki.blox.pl, przerobione przeze mnie na nasze bezglutenowe potrzeby!
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mixu uniwersalnego z Bezglutenu
200 g masła
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju
pół kilo drobno pokrojonego rabarbaru
Z przesianej mąki usypujemy kopiec, dodajemy masło pokrojone w kostki i siekamy je razem z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Może okazać się, że ciasto się klei i ciężko odczepia od blatu, wtedy dosypcie dodatkową łyżkę mąki. Powstałą kulkę dzielimy na 2 części, jedna większa druga mniejsza. Wrzucamy je do zamrażarki (minimum 30 minut).
Wyciągamy większą część i trzemy na dużych oczkach tarki, ładnie wyrównujemy na przygotowanej do pieczenia blaszce. ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy 15 minut w piekarniku na 190 stopni.
W tym czasie ubijamy białka z odrobinką soli, kiedy są już sztywne powoli dosypujemy cukry, potem stopniowo mąkę, a na koniec po wymieszaniu tych składników dolewamy olej.
Masę wylewamy na ciasto, na masę dajemy rabarbar, na rabarbar ścieramy drugą część ciasta.Ja posypałam wierzch łyżką cukru.
W takiej postaci pieczemy kolejne 30-35 minut w termoobiegu.
Po wyciągnięciu z pieca oprószamy cukrem pudrem i gotowe;)
Jak widzicie ja zrobiłam ciasto w tortownicy, było wyższe ale wymagało chwili dłużej w piecu. Na zwykłej prostokątnej blaszce powinno obyć się bez dodatkowych minut:)
Smaczności:)
Wygląda super, Tez spróbuję upiec takie ciasto.
OdpowiedzUsuńWiosna, rabarbar, truskawki i wypieki. Idealne połączenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda bardzo dobrze - poprosze córkę żeby zrobiła :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Bardzo ciekawe pomysły. Dla bezglutenowców skarb !
OdpowiedzUsuń