czwartek, 21 maja 2015

Rabarbalove - czyli kruche z rabarbarem ;)

Ciasto rewelacyjnie przepyszne! 
Jak zwykle skromnie zaczynam:) 
Jednak tym razem mogę, bo ciasto znalezione na stronie kuchennewzlotyiupadki.blox.pl, przerobione przeze mnie na nasze bezglutenowe potrzeby!


Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mixu uniwersalnego z Bezglutenu
200 g masła
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju

pół kilo drobno pokrojonego rabarbaru

Z przesianej mąki usypujemy kopiec, dodajemy masło pokrojone w kostki i siekamy je razem z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Może okazać się, że ciasto się klei i ciężko odczepia od blatu, wtedy dosypcie dodatkową łyżkę mąki. Powstałą kulkę dzielimy na 2 części, jedna większa druga mniejsza. Wrzucamy je do zamrażarki (minimum 30 minut).

Wyciągamy większą część i trzemy na dużych oczkach tarki, ładnie wyrównujemy na przygotowanej do pieczenia blaszce. ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy 15 minut w piekarniku na 190 stopni.

W tym czasie ubijamy białka z odrobinką soli, kiedy są już sztywne powoli dosypujemy cukry, potem stopniowo mąkę, a na koniec po wymieszaniu tych składników dolewamy olej. 

Masę wylewamy na ciasto, na masę dajemy rabarbar, na rabarbar ścieramy drugą część ciasta.Ja posypałam wierzch łyżką cukru.
W takiej postaci pieczemy kolejne 30-35 minut w termoobiegu.
Po wyciągnięciu z pieca oprószamy cukrem pudrem i gotowe;)

Jak widzicie ja zrobiłam ciasto w tortownicy, było wyższe ale wymagało chwili dłużej w piecu. Na zwykłej prostokątnej blaszce powinno obyć się bez dodatkowych minut:)

Smaczności:)

7 komentarzy:

  1. Wygląda super, Tez spróbuję upiec takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna, rabarbar, truskawki i wypieki. Idealne połączenia :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo dobrze - poprosze córkę żeby zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe pomysły. Dla bezglutenowców skarb !

    OdpowiedzUsuń