Przez 20 lat nie miałam w swoich ustach szpinaku... dlaczego? Moja mama uznała, że skoro moje szanowne rodzeństwo w wieku liczonym jeszcze cyferkami nie chciało jeść szpinaku, to ja również jeść go nie będę. Oczywiście była w błędzie, ja polubiłam szpinak, tak samo polubiły go moje siostry! Co najlepsze, mama sama się do niego przekonała. Jak dla mnie sekretem dobrego szpinaku jest bardzo dużo czosnku!! Sam w sobie jest mdły i wodnisty, mówiąc krótko bez smaku.
Wszystkim szpinakożercom i tym mniej przekonanym do owego produktu polecam banalny i szybki przepis na obiad.
Składników sosu podam tyle, żeby starczyło na dwie porcje:
1 cebula
5 kulek mrożonego szpinaku lub paczka świeżego
4-5 ząbków czosnku*
100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12%
sól i pieprz,
a do tego oczywiście bezglutenowy makaron, spaghetti, penne, świderki, kolanka, gwiazdki, na co macie ochotę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie kroimy cebulę w grubą kostkę i blanszujemy na patelni, kiedy zmięknie dorzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, dolewamy 3 łyżki słonej wody z makaronu.**
Następnie dorzucamy kulki szpinaku, mieszamy i czekamy, aż całe się rozmrożą i chwilę podduszą. Doprawiamy dużą ilością soli i odrobiną pieprzu.
Kiedy makaron mamy już ugotowany do szpinaku dolewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy i podajemy!
Na potrzeby bloga i tego, żeby zdjęcie ładnie się prezentowało sos położyłam na makaron, ale zdecydowanie wolę makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem :)
* ilość czosnku oczywiście zależna jest od jego intensywności, ale także od waszego podniebienia
**z programu Nigelli dowiedziałam się, że Włosi zawsze używają takiej wody, żeby zagęścić sos bez używania mąki, ja w tym przepisie dodałam jej po to, żeby potrawa nabrała ciekawszego, mącznego smaku.
Smacznego:)
Uwielbiam to danie :) Szybkie, zdrowe, a smak? Idealny!
OdpowiedzUsuńa miały być brokuły:P
OdpowiedzUsuńokazało się że nie mam brokuła :p będzie innym razem:)
UsuńJa do szpinaku dodaję serek kanapkowy np. Almette i jest super, też polecam :)
OdpowiedzUsuńPo szpinakowe przepisy zapraszam do mnie:
czekoladachili.blogspot.com :)
przepis dziś wypróbowany - wyszedł pysznie :D
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy:) pozdrawiam:)
UsuńJa zamiast śmietany jako zagęszczacza używam sera typu feta. Nie należy niczego solić (no trochę makaron).
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno:) :D
UsuńTeż zrobiłam z fetą, bo nie miałam śmietany, polecam niebo w gębie! I dziękuję bardzo za pyszny przepis! :3
Usuńnie chcem sie wcinac ale MAKARON ma gluten!!!!!
OdpowiedzUsuńoczywiście że makaron ma gluten! to żadna nowość;) ale tutaj biorąc pod uwagę nazwę bloga, że jest on bezglutenowy z założenia nie uważam za konieczne na każdym kroku o tym pisać! aczkolwiek wystarczy przeczytać przepis, tam jak byk napisane jest że chodzi o makaron bezglutenowy;)
Usuń