czwartek, 8 listopada 2012

Obiad w 20 minut czyli makaron ze szpinakiem...

Przez 20 lat nie miałam w swoich ustach szpinaku... dlaczego? Moja mama uznała, że skoro moje szanowne rodzeństwo w wieku liczonym jeszcze cyferkami nie chciało jeść szpinaku, to ja również jeść go nie będę. Oczywiście była w błędzie, ja polubiłam szpinak, tak samo polubiły go moje siostry! Co najlepsze, mama sama się do niego przekonała. Jak dla mnie sekretem dobrego szpinaku jest bardzo dużo czosnku!! Sam w sobie jest mdły i wodnisty, mówiąc krótko bez smaku. 

Wszystkim szpinakożercom i tym mniej przekonanym do owego produktu polecam banalny i szybki przepis na obiad. 

Składników sosu podam tyle, żeby starczyło na dwie porcje:
1 cebula
5 kulek mrożonego szpinaku lub paczka świeżego
4-5 ząbków czosnku*
100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12%
sól i pieprz,
a do tego oczywiście bezglutenowy makaron, spaghetti, penne, świderki, kolanka,  gwiazdki, na co macie ochotę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 


W międzyczasie kroimy cebulę w grubą kostkę i blanszujemy na patelni, kiedy zmięknie dorzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, dolewamy 3 łyżki słonej wody z makaronu.**


Następnie dorzucamy kulki szpinaku, mieszamy i czekamy, aż całe się rozmrożą i chwilę podduszą. Doprawiamy dużą ilością soli i odrobiną pieprzu.


Kiedy makaron mamy już ugotowany do szpinaku dolewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy i podajemy!


Na potrzeby bloga i tego, żeby zdjęcie ładnie się prezentowało sos położyłam na makaron, ale zdecydowanie wolę makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem :)

* ilość czosnku oczywiście zależna jest od jego intensywności, ale także od waszego podniebienia
**z programu Nigelli dowiedziałam się, że Włosi zawsze używają takiej wody, żeby zagęścić sos bez używania mąki, ja w tym przepisie dodałam jej po to, żeby potrawa nabrała ciekawszego, mącznego smaku.

Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie :) Szybkie, zdrowe, a smak? Idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. a miały być brokuły:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. okazało się że nie mam brokuła :p będzie innym razem:)

      Usuń
  3. Ja do szpinaku dodaję serek kanapkowy np. Almette i jest super, też polecam :)

    Po szpinakowe przepisy zapraszam do mnie:
    czekoladachili.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis dziś wypróbowany - wyszedł pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zamiast śmietany jako zagęszczacza używam sera typu feta. Nie należy niczego solić (no trochę makaron).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuję na pewno:) :D

      Usuń
    2. Też zrobiłam z fetą, bo nie miałam śmietany, polecam niebo w gębie! I dziękuję bardzo za pyszny przepis! :3

      Usuń
  6. nie chcem sie wcinac ale MAKARON ma gluten!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że makaron ma gluten! to żadna nowość;) ale tutaj biorąc pod uwagę nazwę bloga, że jest on bezglutenowy z założenia nie uważam za konieczne na każdym kroku o tym pisać! aczkolwiek wystarczy przeczytać przepis, tam jak byk napisane jest że chodzi o makaron bezglutenowy;)

      Usuń