Mokry, puszysty i delikatny, jak dla mnie to tak właśnie brzmi opis idealnego sernika... nie znoszę takich na cieście, "zbitych", czy z rodzynkami... zawsze wydają mi się strasznie ciężkie i zapychające! Na szczęście kiedyś znalazłam na forum* przepis na sernik, który chcę wam zaprezentować. Stwierdzam, że jak najbardziej kwalifikuje się do pierwszego opisu.. ale jak macie wątpliwości sprawdźcie sami.
To ciasto zawsze robiłam w takiej wersji, jaką podaje przepis. Dlatego właśnie, ten przepis pragnę podać dalej, ale... no właśnie, kiedy robiłam go ostatnim razem chciałam coś zmienić, stwierdziłam, że może chociaż trochę kolor, bo w smaku jest idealny. Dodałam 2 łyżki kakao, ale do rzeczy...
Składniki:
1 kg sera białego**
2 szklanki cukru
10 jajek
1 kostka masła
2 łyżki mąki bezglutenowej***
2 szklanki cukru
10 jajek
1 kostka masła
2 łyżki mąki bezglutenowej***
2 łyżki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Idę na łatwiznę i masło lekko podgrzewam w kuchence mikrofalowej, żeby odrobinę zmiękło, wrzucam do miksera razem z cukrem, cukrem waniliowym i ucieram. Kiedy jest już puszyste dodaję same żółtka, miksuje, aż uzyskam kogel mogel z masłem.
Później przychodzi pora na ser i przesianą mąkę, wszystko oczywiście dalej miksuje. W osobnej misce ubijam białka na sztywno, 2 duże łyżki piany dorzucam do masy serowej i dość szybko mieszam, żeby masę rozluźnić, następnie delikatnie łącze z resztą piany.
Całość wylewam na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny. W tym czasie sernik bardzo urośnie, jednak po wyciągnięciu opadnie, przy czym brzegi zostaną dosyć wysokie.
Wersja dwukolorowa... do jednej miski odbieram 1/3 masy serowej i dodaję do niej 2 łyżki kakao, następnie białą część wylewam na blachę, na sam wierz wylewam masę czarną, lekko mieszam widelcem.
Mimo, że nie zabrzmi to skromnie, przyznaję szczerze, że lepszego sernika nie jadłam i ogromnie dziękuje tej osobie, która udostępniła przepis. Jest wprost rewelacyjny!!!
* oczywiście na forum http://forum.celiakia.pl
niestety nie pamiętam osoby, która przepis podała :(
** najczęściej używam sera w wiaderku, idealnie nadaję się do sernika, ponieważ jest już mielony
*** najczęściej jest to mix uniwersalny
Smacznego :):)
Ślicznie wygląda taki dwukolorowy :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma twoja blacha?
OdpowiedzUsuńprzepraszam że tak późno, ale jakoś przeoczyłam to pytanie:( moja blaszka ma wymiary 37 cm na 26 cm :) pozdrawiam:)
Usuńczy zamiast mąki bezglutenowej mozna dodac zwykłą mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
jak najbardziej:)
UsuńSernik kuszący:) jakiej firmy ma Pani kakao? Nie mogę znaleźć bezglutenowego..
OdpowiedzUsuńnajczęściej celiko:)
Usuń