piątek, 16 listopada 2012

Sernik - mój ulubieniec...

Mokry, puszysty i delikatny, jak dla mnie to tak właśnie brzmi opis idealnego sernika... nie znoszę takich na cieście, "zbitych", czy z rodzynkami... zawsze wydają mi się strasznie ciężkie i zapychające! Na szczęście kiedyś znalazłam na forum* przepis na sernik, który chcę wam zaprezentować. Stwierdzam, że jak najbardziej kwalifikuje się do pierwszego opisu.. ale jak macie wątpliwości sprawdźcie sami.

To ciasto zawsze robiłam w takiej wersji, jaką podaje przepis. Dlatego właśnie, ten przepis pragnę podać dalej, ale... no właśnie, kiedy robiłam go ostatnim razem chciałam coś zmienić, stwierdziłam, że może chociaż trochę kolor, bo w smaku jest idealny. Dodałam 2 łyżki kakao, ale do rzeczy...




Składniki:
1 kg sera białego**
2 szklanki cukru
10 jajek
1 kostka masła
2 łyżki mąki bezglutenowej***
2 łyżki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy


Idę na łatwiznę i masło lekko podgrzewam w kuchence mikrofalowej, żeby odrobinę zmiękło, wrzucam do miksera razem z cukrem, cukrem waniliowym i ucieram. Kiedy jest już puszyste dodaję same żółtka, miksuje, aż uzyskam kogel mogel z masłem. 
Później przychodzi pora na ser i przesianą mąkę, wszystko oczywiście dalej miksuje. W osobnej misce ubijam białka na sztywno, 2 duże łyżki piany dorzucam do masy serowej i dość szybko mieszam, żeby masę rozluźnić, następnie delikatnie łącze z resztą piany.  
Całość wylewam na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny. W tym czasie sernik bardzo urośnie, jednak po wyciągnięciu opadnie, przy czym brzegi zostaną dosyć wysokie.


Wersja dwukolorowa... do jednej miski odbieram 1/3 masy serowej i dodaję do niej 2 łyżki kakao, następnie białą część wylewam na blachę, na sam wierz wylewam masę czarną, lekko mieszam widelcem.


Mimo, że nie zabrzmi to skromnie, przyznaję szczerze, że lepszego sernika nie jadłam i ogromnie dziękuje tej osobie, która udostępniła przepis. Jest wprost rewelacyjny!!!


* oczywiście na forum http://forum.celiakia.pl 
niestety nie pamiętam osoby, która przepis podała :(
** najczęściej używam sera w wiaderku, idealnie nadaję się do sernika, ponieważ jest już mielony
*** najczęściej jest to mix uniwersalny
 
Smacznego :):)

7 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda taki dwukolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary ma twoja blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam że tak późno, ale jakoś przeoczyłam to pytanie:( moja blaszka ma wymiary 37 cm na 26 cm :) pozdrawiam:)

      Usuń
  3. czy zamiast mąki bezglutenowej mozna dodac zwykłą mąkę pszenną?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik kuszący:) jakiej firmy ma Pani kakao? Nie mogę znaleźć bezglutenowego..

    OdpowiedzUsuń