Tak jak już wspominałam, sernik w każdej postaci i w każdej ilości...! Ten jest lekki jak piórko, puszysty i delikatny! Czy naprawdę trzeba pisać więcej ...?
Składniki:
1 kg dobrze zmielonego białego sera ( np. z wiaderka)
2 szklanki mleka
8 jaj
75g miękkiego masła
4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
Żółtka oddzielamy od białek. Ser miksujemy w misce na gładką masę wraz z masłem, żółtkami, cukrami i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy mleko i ostrożnie miksujemy na wolnych obrotach (oszczędzimy tym samym nasze ściany;) W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, po czym delikatnie dodajemy je do uzyskanej wcześniej masy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blachę. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 70 minut. Sernik mocno urośnie i popęka tworząc urocze kratery:) Chłodne ciasto wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
Smacznego:)
o jacie! wygląda niesamowicie! :) zapisze przepis, bo jest szałowy :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
uwielbiam serniki super Twój wyglada
OdpowiedzUsuńWidać że serniczek jest puszysty,sama często go piekę z sera wiaderkowego z Lidla,wychodzi pyszny.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam prostego i łatwego przepisu na sernik. A twój wygląda smakowicie.Dzięki;)!
OdpowiedzUsuńoj tam od razu wyróżniona :P ja mam nosa do fajnych blogów :)!
OdpowiedzUsuńmiło mi:D
UsuńPyszny, ale smaka narobiłas;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba - ja po prostu poproszę kawałeczek. Od razu z dokładką, najlepiej... ;)
OdpowiedzUsuńZrobilam i wyszedl suuuuuuper, puszusty , delikatny, taki jak lubie. wszyscy byli zachwyceni. Napewno bede wracac do tego przepisu . Polecam :):):)
OdpowiedzUsuńa po co jest mleko potrzebne? jeszcze sie nie spotkalam ze do sernika sie daje mleko
OdpowiedzUsuńpo to żeby sernik był bardzo puszysty ;)
UsuńWitam a można mąkę ziemniaczaną zastąpić mixem z schara? Z góry przepraszam za pytanie ale marna ze mnie "piekarka" a chciałam zarobić przyjemność dziecku :)
OdpowiedzUsuńsernik w smaku bardzo dobry, po 70 min pieczeniu konsystencja budyniu, więc dopiekałam. Szkoda, że tak bardzo opada.
OdpowiedzUsuńniestety ne porobiły mi się "kraterki", bardzo urósł, ale środek długo był surowy, więc piekłam dłużej przez co góra super brązowa, prawie czarna. może za mała blacha? Zobaczymy jak smakuje
OdpowiedzUsuńjaką miałaś blachę? piekłaś z góry i z dołu? nie mam pomysły na nic więcej:( mam nadzieję że chociaż smakował:)
UsuńWitam A jaką mąke ziemniaczaną używacie?
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blachy ten przepis? Robię go dziś 😊😊
OdpowiedzUsuńOpadł mi strasznie 😮 czemu?? Nie mogę tego przezyc
Usuńblacha prostokątna standardowa, niestety nie podam w cm :) serniki mają tak często, że opadają, moje też czasem tak robią :) może były białka słabo ubite, albo zbyt gwałtowna zmiana temperatury, sama nie wiem niestety. Mam nadzieję, że mimo wszystko smak wynagrodził :)
Usuńja dodałam zamiast mąki 2 budynie waniliowe i też super wilgotny - nie mogłam nad sobą zapanować
OdpowiedzUsuń