środa, 16 stycznia 2013

Sernik jeszcze bardziej puszysty ....

Tak jak już wspominałam, sernik w każdej postaci i w każdej ilości...! Ten jest lekki jak piórko, puszysty i delikatny! Czy naprawdę trzeba pisać więcej ...?


Składniki:
1 kg dobrze zmielonego białego sera ( np. z wiaderka)
2 szklanki mleka
8 jaj
75g miękkiego masła
4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe

Żółtka oddzielamy od białek. Ser miksujemy w misce na gładką masę wraz z masłem, żółtkami, cukrami i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy mleko i ostrożnie miksujemy na wolnych obrotach (oszczędzimy tym samym nasze ściany;) W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, po czym delikatnie dodajemy je do uzyskanej wcześniej masy. 

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blachę. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 70 minut. Sernik mocno urośnie i popęka tworząc urocze kratery:) Chłodne ciasto wstawić do lodówki na min. 3 godziny.




Smacznego:)

21 komentarzy:

  1. o jacie! wygląda niesamowicie! :) zapisze przepis, bo jest szałowy :D
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki super Twój wyglada

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać że serniczek jest puszysty,sama często go piekę z sera wiaderkowego z Lidla,wychodzi pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie szukałam prostego i łatwego przepisu na sernik. A twój wygląda smakowicie.Dzięki;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tam od razu wyróżniona :P ja mam nosa do fajnych blogów :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie trzeba - ja po prostu poproszę kawałeczek. Od razu z dokładką, najlepiej... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam i wyszedl suuuuuuper, puszusty , delikatny, taki jak lubie. wszyscy byli zachwyceni. Napewno bede wracac do tego przepisu . Polecam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. a po co jest mleko potrzebne? jeszcze sie nie spotkalam ze do sernika sie daje mleko

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam a można mąkę ziemniaczaną zastąpić mixem z schara? Z góry przepraszam za pytanie ale marna ze mnie "piekarka" a chciałam zarobić przyjemność dziecku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. sernik w smaku bardzo dobry, po 70 min pieczeniu konsystencja budyniu, więc dopiekałam. Szkoda, że tak bardzo opada.

    OdpowiedzUsuń
  11. niestety ne porobiły mi się "kraterki", bardzo urósł, ale środek długo był surowy, więc piekłam dłużej przez co góra super brązowa, prawie czarna. może za mała blacha? Zobaczymy jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaką miałaś blachę? piekłaś z góry i z dołu? nie mam pomysły na nic więcej:( mam nadzieję że chociaż smakował:)

      Usuń
  12. Witam A jaką mąke ziemniaczaną używacie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jaki rozmiar blachy ten przepis? Robię go dziś 😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opadł mi strasznie 😮 czemu?? Nie mogę tego przezyc

      Usuń
    2. blacha prostokątna standardowa, niestety nie podam w cm :) serniki mają tak często, że opadają, moje też czasem tak robią :) może były białka słabo ubite, albo zbyt gwałtowna zmiana temperatury, sama nie wiem niestety. Mam nadzieję, że mimo wszystko smak wynagrodził :)

      Usuń
  14. ja dodałam zamiast mąki 2 budynie waniliowe i też super wilgotny - nie mogłam nad sobą zapanować

    OdpowiedzUsuń