Walentynki, serduszka i inne dobra...
W tym roku dla mojego G. przygotowałam biszkoptowe ciasto, z masą serową i galaretką z truskawek, które ostatecznie prezentuje się tak...
Na początek oczywiście biszkopt, ja piekłam z 12 jajek i już pisze dlaczego. Jeden biszkopt z 10 jajek, zrobiłam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, drugi z 2 jajek w silikonowej foremce.*
Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj.
Kiedy biszkopty były już zimne, wyciągnęłam ten w kształcie serca, i przyłożyłam do drugiego. Wycięłam dwa dodatkowe serca, które później przekładałam masą i truskawkami.
Składniki:
0,5 l śmietany kremówki
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
1 opakowanie ricotty (250g)
5 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
30 dag truskawek, mogą być mrożone
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa (dr oetker, wodzisław)
Kiedy biszkopt się studzi do rondelka wrzucamy truskawki, cukier i dolewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy, kiedy truskawki będą już miękkie, miksujemy je na gładką masę. Odstawiamy z powrotem na gaz, aż się zagotują, gasimy i dodajemy galaretkę. Ostawiamy do wystudzenia. Galaretka ma się dosyć mocno ściąć zanim wyłożymy ją na ciasto.
Następnie do miski wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrami na sztywno. Dodajemy serki i miksujemy na niskich obrotach.
Na pierwszy biszkopt wykładamy masę serową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na niego ostrożnie wylewamy gęste już truskawki i przykrywamy trzecim biszkoptem. Na wierzch wylewamy kolejną część masy serowej i dokładnie pokrywamy nią całe ciasto.
Biszkopt dekorujemy gotową posypką w kształcie serduszek, lub robioną samodzielnie. Ja posypkę robiłam sama, bo niestety nie znalazłam żadnej gotowej, która nie zawierałaby glutenu.
Przepis na posypkę znajdziecie: tutaj
* Na pewno zostanie Wam trochę ciasta i masy, wykorzystajcie je i zróbcie dodatkowy prostokątny kawałek ciasta dla pozostałych domowników, żeby nie czuli się poszkodowani:)
Mam nadzieję, że będzie Wam i oczywiście mojemu G. smakowało:) Smacznego!!
Dżola wymiatasz...mogłabyś zrobić taki na zjazd...ocenimy Twoją twórczość...Renia J :D
OdpowiedzUsuńJaki śliczny! :))
OdpowiedzUsuńPiękny, zapowiada się pysznie :-) truskawki no i ricotta i mascarpone.. moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńU siebie w BezCukierni również unikam glutenu także może czasem zajrzysz po inspiracje? zapraszam! bezcukiernia.blogspot.com
:) na pewno odwiedzę:) im więcej przepisów tym lepiej:)
UsuńWygląda wspaniale :) A patrząc po składnikach myślę, że będzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne!!!:):*
OdpowiedzUsuńG.
Łałć:) rewelacja... Tak to jeszcze nie potrafię, ale muffinki w kształcie serduszka mam opanowane do perfekcji;)
OdpowiedzUsuńMusisz więcej trenować:D
UsuńSłodziutki, ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńja biszkopt bezglutenowy na blaszce z piekarnika robię z 4 jajek i wychodzi b. ładny.
Oto przepis:
4 jajka - ile ważą jajka tyle cukru + łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego i łyzka octu - wymieszać, odstawić na 5 minut, ubijać przez 15 min. Ile ważą jajka tyle mąki - pół na pół ziemniaczana i kukurydziana - przesiewam ją 2 razy i po łyżce dodaje do jajek i b. delikatnie mieszam. Piekę ok. 12 min (max 15) w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st.
hmm przyznaje nie robilam nigdy z octem, ale sie skusze:) dziekuje za przepis:)
OdpowiedzUsuń